Alt var bedre før

Alt var bedre før, sies det, uten at jeg vet når «før» egentlig var. Men bedre var det, og det er i grunnen synd for alle oss som er født for sent til å oppleve «før». Heldigvis kan vi få et glimt av denne verdenen, gjennom våre foreldre og besteforeldre, eller den gamle mannen som sitter på benken i parken. Han som forteller livlig og gledelig, kun hindret av evnen til å trekke luft i mellom stavelsene.

Lege hjem til bestefar og barnebarn, som leser bok mens de venter
Nå skal du høre, gutten min!

Før i tiden var det vanlig å få legen hjem

Før i tida, sier de, så kostet kronesisen én krone. Melken fikk vi «levvert», med trykk på v, rett på døra. Dokter’n kom hjem, enten det var tyfus eller polio som hadde slått til hos nabo’en. Rent vann i springen, det hadde vi ikke, men det var i grunnen bedre det også. «Vi» var jo «ute på skauen» og kunne bare strekke ut tunga for å slurpe i oss rett fra kilden.

Da morfaren min tok «sertifikatet», så fikk han «førebevis» for alle typer biler samt motorsykler i en og samme slengen. En kjapp svingom i bilen og en 10 sekunders tur på motorsykkel med et vink inn til bilsakkyndig Nilsens kontor i Drammen, så var det ordnet.

Femmila var mye artigere den gangen. Man visste verken når, eller om i det hele tatt kanskje, Gjermund Eggen ville dukke opp bak det grantreet. Men det gjorde han jo, for så å vinne hele sulamitten. Ulidelig spennende var det altså å følge med på sport før i tida. Den gangen «doping» var fremmedord, men koteletter og rømme midt i racet ga minst like stor boost i sporet.

Når mine barn og barnebarn vokser opp, så skal de jammen få høre hvor bra vi hadde det «før» i tida. De skal få høre om nostalgien rundt samtlige sporstsendinger jeg kan minnes å ha sett, alt om den første bilen jeg eide, og ikke minst om den gangen vi brukte såkalt dobbel-ISDN linje for å få litt fart på internettet hjemme.

Jeg sikker på at det vil høres akkurat like herlig nostalgisk ut. Sånn sett er det fint å vite at «før» alltid vil være den tiden som de som er eldre enn deg refererer til. Det fungerer som en perfekt flytende referanse for enhver god historie.

Det artige er hva barna i dag, vil si om deres «før i tida», til sine barnebarn. Nå kommer jo pokkernta meg både melken og legen på døra igjen, akkurat som det var før «før i tida».

Nå får alle over 60 et hjemmebesøk til halv pris, kr 595,-. Bruk rabattkode ‘BEDREFØR’ og bestill til deg selv eller noen du er glad i her