Flåttvaksine

Ferie i Norge betyr varmere og lysere vær, og vi ferdes mer ute enn vanlig. Det øker risikoen for flåttbitt, særlig langs kysten i av sør-Norge. Beveger du deg mye rundt busker, trær og skog så bør du vurdere å vaksinere deg mot TBE.

erik-karits-r6PynlurQ2M-unsplash
Flåtten liker seg langs kysten av Sør-Norge i busker, kratt og trær.

TBE – skogflåttencefalitt

Tick born Encephalitis (TBE) er en sykdom du får som følge av virussmitte fra flått. TBE-virus tilhører flavivirusgruppen og overføres ved bitt av skogflått. Sykdommen smitter ikke mellom mennesker. Mange som blir smittet med TBE merker ingen symptomer, og vet ikke at de har det. Andre vil oppleve influensalignende symptomer, men i noen tilfeller opplever pasienten mer alvorlige konsekvenser som hjernehinnebetennelse og ryggmargsbetennelse. Det er ingen spesifikk behandling for TBE, så ditt eneste verktøy mot sykdommen er vaksinering.

I årene mellom 2018 og 2021 ser vi en markant økning – fra 6-12 tilfeller i året tidligere – til at vi nå ser opp mot 64 tilfeller per år. Bakgrunnen for økningen er ikke kjent, men at flere driver med friluftsliv som en konsekvens av pandemien kan være en av årsakene.

 

tur sti skog flått
Det er gjerne langs stier som denne at flåtten finner sine blodgivere.

Hvem bør ta flåttvaksine?

Tommelfingerregelen sier at dersom du ferdes mye i skog og mark i sørlige deler av Norge, så bør du vurdere vaksinering. Spesielt hvis du erfaringsmessig får en del flåttbitt. Dette gjelder både barn og voksne. Oppholder du deg i fylkene Agder og Telemark og Vestfold – eller nærliggende geografiske områder – så bør du være ekstra på vakt. I disse områdene rapporteres mange tilfeller årlig.

Du skal ikke ta vaksinen hvis du har hatt alvorlig reaksjon på samme vaksine eller hvis du har akutt infeksjon med feber over 38 grader. Barn under ett år skal ikke vaksineres. Risikoen for flåttsykdom skal vurderes ekstra nøye dersom personen er gravid.

Hvor får du flåttvaksine?

Du kan enkelt bestille time i vår klinikk på Vollebekk for sikre deg flåttvaksinen. Gå inn på våre klinikksider og bestill time når det passer deg, eller stikk innom på drop-in. Vårt helsepersonell tar imot deg og hjelper deg med dose 1, 2 eller 3.

Hvordan skjer vaksineringen?

Vaksinen leveres som en sprøyte i overarmen, og består av opp mot 3 doser. Ved hurtig behov for beskyttelse kan du få den andre vaksinedosen etter 14 dager, og den tredje dosen etter 5-12 måneder. Optimalt skjer dette ved at du vaksineres to ganger i vinterhalvåret, og at den tredje dosen sammenfaller med sommer og flåttsesong. To doser gir deg 90% beskyttelse, og tre doser regnes å være 95% effektiv.

Hvordan unngå flåttbitt?

Det beste vi kan gjøre for å unngå smitte er å unngå å bli bitt. Her følger en liste over enkle tiltak de fleste kan gjøre for å verne seg selv:

  • Unngå de tetteste krattene, høyt gress og områder med mye lyng
  • Bruk lange bukser eller høye, tykke strømper – støvler fungerer utmerket
  • Smør deg med myggmiddel som inneholder virkemiddelet DEET
  • Har du husdyr bør du alltid ta en ekstra sjekk etter tur
  • Sjekk deg selv og barna ofte

Flåtten oppsøker gjerne steder med tynn hud, som knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene. Vær ekstra oppmerksom på dette når du sjekker deg selv og eventuelt barn.

Velkommen til Vollebekk

Vi hjelper deg med vaksinering i klinikk.

  • Timebestilling eller drop-in
  • 590 kr per dose, alt inkludert
  • 3 doser for full vaksinering

Du finner oss i Brobekkveien 52, 0598 Oslo. Lett tilgjengelig med gratis parkering og kollektivtransport.

Klinikk_Vollebekk

Usikker på om du har blitt bitt, eller har andre spørsmål rundt flått eller helse?

Snakk med lege online nå, via sikker chat, for bare 350kr. Tjenesten er åpen døgnet rundt, og våre erfarne leger kan hjelpe med behandlingsråd, resept og legeerklæring. Les mer om tjenesten her.

1655202336064
Hytte er kos, men sjekk deg og dine nøye etter en tur ute.