Herpes – symptomer, smitte og behandling

Herpes er en gruppe virus som vi nesten alle sammen blir plaget av i løpet av livet. De fleste assosierer ordet herpes med kjønnssykdom, men virusgruppen kan gi opphav til forskjellige sykdommer. Til og med vannkopper. Er du veldig nysgjerrig på smitte i underlivet allerede nå, så kan du hoppe ned og lese videre. 

Herpes(PHIL_1573_lores)
Usikker på om du har herpes? Vi kan hjelpe deg.

Herpes – kort forklart 

De fleste av oss har hørt om herpes, og kanskje forbinder man ordet med skam. Likevel er smitte med herpesvirus ikke noe å skamme seg over da det er veldig vanlig i befolkningen. Herpesvirus er ikke ett bestemt virus, men en virusgruppe som består av forskjellige virus. Virusene i gruppen har det tilfelles at de ved smitte etablerer noe vi kaller latens. Det betyr at viruset forblir i cellene våre etter at vi blir smittet, selv om vi ikke lenger har noen symptomer. Men viruset kan reaktiveres, og vi kan oppleve å få plager på nytt. Vi kan ikke bli kvitt viruset når vi først er smittet. Men frykt ikke – vi kan behandle plagene. Når vi snakker om herpes som kjønnssykdom mener vi viruset Herpes Simplex som faktisk er to virustyper; nemlig HSV-1 og HSV-2.

Hvor kan man få herpes? 

Mange av oss er plaget av munnsår, også ofte kalt forkjølelsessår. Disse kommer gjerne plutselig, og starter som en prikkende, kløende eller sviende følelse på leppen. Senere utvikles det røde flekker som blir til små blemmer. Man kan føle seg dårlig, og få lett feber når man infiseres av viruset for første gang. Til slutt vil blemmene sprekke og danne et munnsår/forkjølelsessår. Normalt tar det 7-12 dager før munnsåret forsvinner, men ved førstegangsinfeksjoner vil det kunne ta lenger tid før såret leges.  

Hvordan kan man behandle munnsår/forkjølelsessår?

Utbrudd av herpes munnsår kan ha forskjellige årsaker. Det som kan trigge et utbrudd er soling, temperaturendringer, stress, medisinbruk og nedsatt immunforsvar (ved f.eks. forkjølelse eller menstruasjon). De fleste trenger ikke behandling av munnsår, men om man er plaget kan det behandles. Før munnsåret oppstår får man ofte symptomer som en kløende, sviende eller prikkende fornemmelse på leppen. I dette stadiet kan man bruke en krembehandling som enkelt kjøpes reseptfritt på apoteket. Når munnsåret har oppstått er det viktig å holde leppene fuktige, og la sårene være i fred ved å f.eks. bruke et munnsårplaster.  Om man er sterkt plaget av gjentakende og vonde utbrudd kan man oppsøke lege og få tablettbehandling med Acyklovir eller Valacyklovir. Pillen skal inntas når man begynner å kjenne de første symptomene på munnsåret, og vil kunne forhindre eller begrense utbruddet. 

Har jeg herpes i underlivet?

Det finnes mange som har genital herpes uten å ha symptomer på noen sykdom. Selv om ingen behandling kan bli kvitt viruset, kan man behandle plagene forårsaket av det. Symptomene er verst ved førstegangsutbrudd. Om lurer på om man har herpes i underlivet bør man teste seg hos lege. 

Symptomer på genital herpes kan være: 

  • Kribling, kløe eller svie i underlivet
  • Sår eller blemmer i eller rundt underlivet
  • Sår eller blemmer i eller ved endetarmsåpningen
  • Hevelse i underlivet
  • Nedsatt almenntilstand ved førstegangsutbrudd

Kan man få herpes i øynene?

Herpes Simplex kan forårsake øyeinfeksjoner om viruset overføres fra hender eller annet til øynene. Du vil da oppleve klassiske symptomer på øyeinfeksjon som kløe, smerte, rødhet og lysømfintlighet. Ved mistanke om dette, er det viktig at lege oppsøkes for å korrekt behandle infeksjonen. 

Hvordan smitter herpes?

Herpes Simplex smitter via spytt og kroppssekreter fra det infiserte området. Det smitter ved både direkte og indirekte kontakt, og er seksuelt overførbart. Direkte kontakt vil si når vi har nærkontakt med et annet menneske som ved kyssing eller sex, mens smitte ved indirekte kontakt kan være ved at vi for eksempel deler en drikkeflaske med en venn. Infeksjonen kan overføres til barn om mor har symptomer ved fødsel. Man er smittsom fra når man begynner å kjenne symptomer til sårene har grodd.

Hjelp, jeg har herpes i underlivet – en guide

Ved mistanke om smitte med genital herpes er det viktig å oppsøke lege for å finne ut om det er dette som forårsaker symptomene dine. Det finnes ikke medisin som kan helbrede tilstanden, men man kan likevel behandle og begrense symptomene fra infeksjonen. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Ved herpesutbrudd i underlivet kan symptomene lindres av rensing av området ved å ta et saltvannsbad. Videre kan man bruke smertestillende som Ibuprofen for å behandle milde symptomer. Man kan også anvende milde, lokalbedøvende midler i området.

Hva kan vi i Hjemmelegene hjelpe deg med?

Om man plages av herpes og har sterke symptomer eller flere gjentakende utbrudd kan man utskrive antivirale legemidler som Aciklovir og Valaciklovir. Bruk av disse legemidlene vil kunne begrense og redusere antall utbrudd. Man kan også ta antivirale legemidler som forebyggende behandling over en lang periode om man er sterkt plaget. 

Vannkopper og helvetesild

Herpes zoster er et virus som tilhører herpesvirus-gruppen, og er årsaken til både vannkopper og helvetesild. Vannkopper er en kjent barnesykdom, og etter infeksjon vil viruset legge seg latent i nervene i kroppen. Senere i livet kan ulike faktorer føre til reaktivering av viruset som vil kunne gi utbrudd av helvetesild. Les mer om vannkopper og helvetesild på FHI sine sider her. 

Kyssesyken

Kyssesyken, eller mononukleose, er en sykdom forårsaket av infeksjon med Epstein-Barr virus. Sykdommen rammer oftest ungdom, og symptomene er sår hals, hovne lymfekjertler og generell sykdomsfølelse. Det fører også ofte til infeksjon i lever og milt. Du kan lese mer om kyssesyken på Helsenorge.no. 

Cytomegalovirus

Ved infeksjon med Cytomegalovirus (CMV) vil de fleste ikke få symptomer. Noen få oppleve kyssesykeliknende symptomer, som du kan lese om over. Hos nyfødte kan imidlertidig infeksjonen få alvorlige følger. Les mer om CMV her på Store medisinske leksikon.

 

Ønsker du en bekreftelse på diagnose eller behandling?

Våre leger hjelper deg via chat. Mye enklere, og litt mindre pinlig. Med sikker chat og muligheten for resept så kan du puste ut i tryggheten av ditt eget hjem.

Chat med lege
Mathilde Valland

Mathilde Valland (e-post)

Legestudent og skribent for Hjemmelegene