Slik hindrer vi corona smitte

Det er spesielle dager for oss alle. Når vi nå forsøker å unngå kontakt med andre, er det mange som lurer på om Hjemmelegene fungerer som normalt. Det korte svaret er: Ja, nesten. Hjemmelegene har tatt en rekke grep for å begrense smitte  og beskytte pasienter og helsepersonell, men besøker fortsatt (noen) pasienter hjemme.

Nicolai er en av hjemmelegene
Lege og medisinsk ansvarlig i Hjemmelegene, Nicolai Klem

Hjemmelegene, hjemmebesøk og corona

Vi som jobber i Hjemmelegene føler på et ekstra samfunnsansvar i disse tider. Vi skal sørge for å hjelpe flest mulig pasienter, men samtidig beskytte helsepersonell. Vi skal hjelpe flest mulig på avstand, slik at smitterisikoen senkes, og helsevesenet avlastes. Samtidig skal vi  besøke alle de som trenger hjelp til andre ting enn korona. De som er eldre eller har andre sykdommer, skal ikke måtte dra ut av huset og utsette seg for smittefare nå.

Det er krevende, men vi jobber døgnet rundt. Samtidig ser vi at vi har en unik mulighet til å hjelpe. Vi har jobbet med hjemmebesøk og digitale konsultasjoner i flere år, og ser hvordan vår teknologi virkelig kommer til sin rett nå. Selv om korona byr på store utfordringer for oss og helsevesenet, så er Hjemmelegene i grunnen rigget ganske godt for dette.

Vi følger situasjonen nøye, og vil innføre nye tiltak løpende, ut fra FHIs og myndighetenes råd. Her er noen av grepene vi har tatt så langt.

Alle pasienter ringes opp i forkant av hjemmebesøk

 • Alle pasienter screenes før hjemmebesøk. Det skjer ved at legen ringer opp (fra skjult nummer) og vurderer om et hjemmebesøk er forsvarlig eller om en telefonkonsultasjon er bedre.
 • Legene bruker telefonsamtalen i forkant av hjemmebesøkene, til å oppta sykehistorie. Slik korter vi ned tiden brukt hjemme hos pasienter, og nedsetter smitterisikoen, når vi kan.

Hvilke pasienter besøker vi?

 • I skrivende stund har vi fått inn nok smittevernsutstyr til at vi i prinsippet kan besøke alle.
 • Legen kan likevel gjøre sjeldne unntaksvurderinger. I disse tilfeller kan hjemmebesøket måtte endres til telefonkonsultasjon

Skjerpede rutiner for hygiene, og smittevern i alle ledd

 • Vi har innført skjerpede rutiner for hygiene og smittevern. Ikke bli bekymret dersom din lege dukker opp med munnbind, visir, plasthansker og plastfrakk! Dette gjør vi i så fall for å være på den sikre siden.
 • Hver lege sørger også for ekstra hygienetiltak før, under og etter hjemmebesøk.  Dette er for å holde legeutstyr fritt for smitte, og for å hindre spredning fra pasient til lege, og videre til neste pasient.

Reseptfornyelse med hjemlevering

 • Vi har etablert en gratis reseptfornyelse med hjemlevering, i samarbeid med Farmasiet. Slik kan pasienter spare seg for en tur til både legekontoret og apoteket, og vi får mindre smitterisiko i samfunnet.

Løpende dialog med offentlige instanser og Folkehelseinstituttet

 • Medisinsk ansvarlig lege, og alle Hjemmelegene har egne møter og løpende dialog for å følge utviklingen nøye. Vi vurderer fortløpende hvilke grep som kan forhindre smittespredning.
 • I tillegg har vi løpende dialog med offentlige instanser (kommune, legevakt, smittevernsoverleger etc.)

Strenge regler for helsepersonell

 • Vi følger Folkehelseinstituttets råd for helsepersonell. Strenge karanteneregler for helsepersonell er helt nødvendig for å hindre smittefare ved hjemmebesøk.
 • De siste ukene har vi hatt 2-3 leger i karantene til enhver tid. Legene som settes i karantene vil allikevel gjerne bidra. Heldigvis kan vi sette disse legene til å jobbe på vår supre legechat, slik at de kan bidra uten å spre smitte.

Slik får du hjelpen du trenger

Husk at dersom du har corona-relaterte spørsmål, kan du bruke vår legechat , eller lese vårt innlegg om corona viruset. På vår legechat kan du få gode råd fra en av våre erfarne leger innen kort tid. Har du behov for hjemmebesøk, bestilles det på vanlig måte, på våre hjemmesider. Ønsker du å fornye en resept, kan du teste vår nye tjeneste her.

Husk at vi alltid er behjelpelige på kundesupport hvis du har spørsmål. Vi er her for deg.

Det er tøffe tider, og tiltakene som er satt i gang kan se ut til å vare en stund. Men sammen er vi mye sterkere enn korona.

Bli hjemme. Vask hender. Ta vare på hverandre.

Nicolai Klem (e-post)