Hvorfor skal man ta influensavaksinen og har corona noen påvirkning?

Etter et år “uten” influensa og forkjølelse, har man med gjenåpningen opplevd mye forkjølelse, spesielt hos unge. Svaret ligger i at mange mangler antistoffer mot  bl.a. influensaviruset siden det er lenge siden sist influensabølge. Den manglene beskyttelsen vil gjøre flere sårbare mot influensasykdom. 

Mann i sengen, trenger lege hjem
Best å holde fortet i dag!

La oss nå ikke glemme smittevern

Smittevern har alle blitt mye bedre på under den pågående coronapandemien. I fjor hadde vi nesten ikke noe influensasykdom i Norge (se graf nederst). Dette skyldes effektive smitteverntiltak, hjemmeskole, hjemmekontor, nedstenging, isolasjon,  én meter- regelen, munnbind og at folk holdt seg hjemme når de var syke. Med gjenåpningen må vi fortsette å være gode på smittevern, for å forhindre spredning av influensa. Hva som skjer i vinter er usikkert, men FHI angir at de er vel så bekymret for influensa- som for coronasmitten. Spesielt en kombinasjon kan sette helse- og sykehusvesenet under enorm påkjenning.

Gode prognoser

De aller fleste blir friske på egenhånd hjemme i senga, med smertestillende, febernedsettende og kanskje litt ekstra omsorg. Pasientene som blir innlagt på sykehus med influensasykdom er oftest mennesker som, av ulike grunner, allerede har nedsatt immunforsvar og et svekket «fiendeforsvar». Eksempler på slike grupper er gravide og eldre, pasienter som får medisiner som hemmer immunforsvaret eller som har andre sykdommer fra før.

Syk nå og ønsker råd eller resept?

Vi kan hjelpe ved å sende en lege hjem til deg. Slik kan du holde sengen, og slippe både reise og venterom. Har du noen enklere spørsmål kan du velge å chatte med en Hjemmelegene på nett.

Hva så med denne influensavaksinen?

Jo, på grunn av at viruset endrer seg for hver sesong så må de som utvikler vaksinen lage en ny vaksine hvert år. Vaksinen de lager for en sesong har beskyttelse mot flere varianter av viruset. Det er vanskelig å forutse akkurat hvilke varianter av influensaviruset som kommer til å slå til fra år til år, men likevel har utviklerne ganske god peiling. Ofte treffer vaksinen godt og få blir alvorlig syke. Andre år dukker det opp en variant av viruset med uventet god «kamuflasje» og det kan resultere i langt mer sykdom i befolkningen, og betydelige flere innleggelser på sykehus.

Glemt vaksinen i år?

Legg igjen din e-post, så vil vi påminne deg når det er på tide neste sesong! NB: Vi vil ikke plage deg med reklame eller andre ting :)

Kan Hjemmelegene hjelpe med influensavaksinen?

Ja, så absolutt. Vi har en stab av erfarne og dyktige leger og sykepleiere som reiser hjem til folk, kommer ut til bedrifter eller til hjemmekontoret. Hva enn som passer deg og dine best. Les mer om tilbudet her.

Én for alle, alle for én!

Det lønner seg for hele befolkningen dersom folk som er i risikogrupper, eller omgås dem ofte, vaksinerer seg hvert år. Eldre over 65 år, gravide og folk som av annen grunn har nedsatt immunforsvar bør vaksinere seg for å unngå å bli syk selv. Andre som tar vaksinen vil bidra til å stoppe viruset fra å nå frem til de mest sårbare.  Eksempel på slike grupper er helsepersonell, pårørende som lever sammen med pasienter med nedsatt immunforsvar eller folk som jobber med dyr som skal bli mat. Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU anbefaler at minst 75 prosent av helsepersonell og personer i risikogruppene er vaksinert.

Er det nødvendig å vaksinere seg mot influensa, når man har vaksinert seg mot corona?

Influensa og corona har lignende symptombilde, men kommer fra forskjellige virustyper. Dette gjør at covid-19 vaksinen ikke har samme effekt på influensaviruset. Det er derfor nødvendig med influensavaksine for å beskytte kroppen mot influensaviruset. 

Er det farlig å ta influensavaksinen når man har tatt covid-19 vaksinen?

Det er ingen mistanke om at dette er farlig. Men siden det foreløpig er begrenset erfaring med de nye covid-19 vaksinene, bør disse fortrinnsvis ikke gis samtidig med andre vaksiner. Det anbefales derfor å gi covid-19-  og influensavaksine med minimum én ukes intervall.

Har du allerede fått kjenne på muskelsmerter, og følt at feberen stiger, eller lurer du på noe annet?

De fleste av oss kjenner til symptomene når de kommer som lyn fra klar himmel fra den ene dagen til den andre. Vi får høy feber og frysninger, muskelsmerter, og vi blir snufsete og kanskje sår i halsen. Noen får også hoste, magesmerter eller hodepine. Matlysten blir nedsatt, og ingenting frister i opptil flere dager. Man føler seg rett og slett skikkelig elendig. Vi i Hjemmelegene er her for deg og kan hjelpe deg fysisk eller digitalt etter hva som passer deg best. 

Snakk med lege online nå, via sikker chat, for bare 350kr. Tjenesten er åpen døgnet rundt, og våre erfarne leger kan hjelpe med behandlingsråd, resept og legeerklæring. Ønsker du å få legen hjem kanskje? Vår dyktige leger er klare for å hjelpe deg og kommer dit du er. 

Influensagraf som viser utviklingen i influensasesongen 2019/2020
Den sorte prikkete linjen nederst viser influensasmitten i 2020-21 sesongen. Mens de andre linjene viser smittespredningen i “normale” år. Influensa pleier å slå til i tidsrommet desember-januar, og vare et par måneder, men det kan variere en del, og strekke seg langt utover våren. Gjengitt fra Folkehelseinstituttet.

Har du allerede fått føle denne statistikken på kroppen kanskje, med snikende muskelsmerter, hodepine og feber?

Auch. Ha god bedring da, og husk vaksinen neste år! Du kan også la oss minne deg på vaksinen ved å skrive deg opp i boksen litt over. Da sender vi deg en påminnelsesmail når det nærmer seg.

Nicolai Klem

Nicolai Klem

Klem er ansvarlig lege i Hjemmelegene.