Influensa — informasjon og tips om influensasesongen 2022-2023
Er du redd for at enda en julebordsesong skal ødelegges av et virus? Vi kjenner på det alle sammen, og de fleste av oss har nok hatt influensa selv en gang. Nå er influensasesongen like rundt hjørnet igjen. Her får du en kort innføring i influensasykdom og smitte, hvordan du best kan unngå å bli syk, og hva du skal gjøre hvis uhellet først er ute.
Hva er influensa?
Vi starter med litt bakgrunn. Influensa er en betennelse i luftveiene forårsaket av influensaviruset. Viruset deles i to grupper, A og B. Influensa A endrer seg raskt fra sesong til sesong, mens type B endrer seg med noen års mellomrom. Det at type A endrer seg så raskt gir immunsystemet vårt en utfordring. Fordi viruset er litt annerledes fra år til år så vil ikke antistoffene vi lagde i fjor fungere mot viruset som kommer i år. Derfor er influensa en sykdom vi risikerer å få igjen sesong etter sesong.
Influensa har en inkubasjonstid på 1-4 dager. Inkubasjonstid er tiden det tar fra du smittes til du faktisk blir syk. Når du først har fått symptomer kan du smitte andre fra første dag du er syk og i ca. 5 dager fremover.
Men hvordan vet jeg om jeg har influensa?
Symptomer på influensa
Hvis du skulle være en av de heldige som ikke har hatt influensa selv, har du helt sikker hørt om hvordan det er allikevel. Symptomene på influensa er typisk høy feber kombinert med muskel- og leddsmerter. Ofte får man hodepine, sår hals, rennende nese og hoste. Noen får også magesmerter og kvalme. Det som skiller influensa fra “vanlige” forkjølelser er lengre varighet og kraftigere symptomer. En forkjølelse kommer ofte snikende, mens influensa slår til som lyn fra klar himmel. En lege vil som regel kunne stille diagnosen uten noen form for test, men dersom det skulle være nødvendig kan man ta en virusprøve. Sykdommen varer typisk i 1-2 uker, men det kan godt ta enda noen uker før slappheten er helt over og du er i toppform igjen.
Uansett hvor slitsom og irriterende det kan være så er en runde med influensa helt ufarlig for de fleste av oss, selv de aller verste tilfellene av “manflu”. Men det er viktig å huske på at for personer i risikogrupper er influensa en alvorlig sykdom som fører til mange sykehusinnleggelser og dødsfall hvert år.
Behandling av influensa
Dette vet vi mange lurer på. Dessverre finnes det ingen quick-fix for behandling av influensa. Influensa skyldes som sagt et virus, og derfor har ikke antibiotika noen effekt. Både febernedsettende og smertestillende kan få deg til å føle deg litt bedre under en influensa. Det aller viktigste du kan gjøre er å gi kroppen din best mulig forhold for å bekjempe infeksjonen. Det betyr ro og hvile, nok søvn og godt med næring, selv om matlysten ikke alltid er på topp når man er syk. Har du feber er det ekstra viktig å få i seg nok drikke. De aller fleste blir friske hjemme i senga, men noen ganger kan en influensasykdom bli mer alvorlig, og kreve legebesøk og kanskje innleggelse på sykehus.
Er du syk og ønsker sjekk av en lege, men ikke orker tanken på hverken ventetid eller venterom? Hold senga og la legen komme til deg.
Det beste har vi selvfølgelig spart til slutt:
Hvordan unngå influensa
Etter flere år med pandemi, isolasjon og smittefrykt er det å ligge syk hjemme det siste de fleste av oss har lyst til nå. Influensa smitter ved dråpesmitte, dvs. når vi hoster, nyser eller snakker. Generelle smitteråd kjenner vi alle til – nys i albuen, vask eller sprit hender og hold deg hjemme hvis du er syk. Dersom du vil sikre deg enda bedre kan du vurdere å ta influensavaksinen. Alle som er i risikogruppene, det vil si personer over 65, gravide, kronisk syke og immunsvekkede, burde vaksinere seg for å ikke bli syke selv. Dersom du jobber i helsetjenesten, bor sammen med noen i risikogruppe eller jobber med dyr som skal bli til mat bør du også vaksinere deg. Les mer om FHI sine anbefalinger for influensavaksine her. Som nevnt endrer type A seg raskt, som betyr at det må lages nye vaksiner hvert år. Effekten av vaksinen avhenger av hvor godt den treffer, men i gjennomsnitt gir vaksinen en beskyttelse på 60-90%.
Men er ikke influensavaksine bare for de eldre?
Hvorfor ta influensavaksinen?
Jo flere vaksinerte, desto mindre smitte, og dermed beskytter vi de sårbare. Mellom 10-30 % av befolkningen blir syke, og voksne som bor med barn er faktisk ekstra utsatte for smitte. Er du vaksinert har du mindre risiko for å bli smittet, og dersom du skulle bli det allikevel får du ofte et mildere og kortere sykdomsforløp.
Uansett om det er fordi du er redd for å smitte oldemor, eller ikke vil gå glipp av enda et julebord – vaksinerer du deg vil du bidra til mindre smitte i samfunnet og en tryggere influensasesong for alle.
Ønsker du en bekreftelse på diagnose eller behandling?
Våre leger hjelper deg via chat. Mye enklere, og litt mindre pinlig. Med sikker chat og muligheten for resept så kan du puste ut i tryggheten av ditt eget hjem.
Marianne Bogen Kristiansen (e-post)
Lege og skribent for Hjemmelegene
Publisert:
Oppdatert: