Influensavåren 2022

Influensasesongen kom sent i år, men nå er den offisielt i gang. Normalt er influensasesongen på hell på denne tiden av året, men våre leger treffer mange smittede på hjemmebesøk i disse tider, og pilen peker nå nordover idet vi går over til april måned.

Mann i sengen, trenger lege hjem
Best å holde fortet i dag

Men hva er egentlig influensa, hvilke symptomer har det, hvilke muligheter for behandling finnes og hvor lenge varer influensa? Vi svarer alle dine spørsmål om influensa og mye mer.

FHI varsler at det er sannsynlig at influensautbruddet vil fortsette å øke de nærmeste ukene. De baserer dette på at f.eks. Danmark ligger noen uker foran oss og ser en fortsatt jevn økning. FHI rapporterer at det er undertypen influensa type A, og subtype H3 (H3N2), som dominerer, noe vi i Hjemmelegene også har registrert blant våre pasienter. Dette har ført til flere syke og flere innleggelser.

Influensa undertyper uke 12
Bildet er tatt fra FHI sin influensasrapport uke 12, 2022. Denne grafen viser undertypene av influensa som er registrert - her er det undertype A (H3N2) som dominerer.

Hva er influensa?

Influensa er en luftveisinfeksjon som skyldes smitte av influensaviruset. Dette viruset har noen spesielle egenskaper. En av disse evnen til å forandre seg raskt. Disse raske forandringene gir immunsystemet vårt et problem. Når vi blir smittet av andre virus, for eksempel vannkoppe-virus, vil immuncellene våre lære seg at disse er farlige. Hvis man skulle komme til å bli smittet på nytt av vannkoppe-virus så er allerede kroppen forberedt, og har et forsvar klart. Det gjør at de aller fleste av oss ikke blir syke med vannkopper to ganger.

Influensasymptomer

De fleste av oss kjenner til influensasymptomene når de kommer som lyn fra klar himmel fra den ene dagen til den andre. Vi får høy feber og frysninger, muskelsmerter, og vi blir snufsete og kanskje sår i halsen. Noen får også hoste, magesmerter eller hodepine. Matlysten blir nedsatt, og ingenting frister i opptil flere dager. Man føler seg rett og slett skikkelig elendig.

Hvor ofte har man influensa?

Hvis man er så uheldig å bli smittet av influensaviruset vil immunforsvaret vårt lage et robust forsvar tilpasset fienden som er i kroppen. Problemet er at året etter ser viruset bittelitt annerledes ut og da kjenner ikke forsvaret igjen sin fiende. Man kan tenke seg at viruset kommer seg inn i kroppen ved å kamuflere seg. Derfor blir vi altså syke med influensa flere ganger i løpet av livet, og vi står i fare for å bli smittet hvert år.

Hvor lenge varer influensa og hvordan blir man smittet?

Influensa har en varighet og er smittefarlig fra den dagen en person føler seg syk og til 5 dager etter symptomstart. Smitten skjer via det vi kaller dråpesmitte. Dråpesmitte betyr at viruset slynges ut fra nese og munn i små dråper som kommer ut når man hoster, nyser eller snakker.

Når influensaviruset først er ute i luften kan det bli dratt ned i lungene hos personer i nærheten som simpelthen puster normalt. Derfor er det veldig smart å holde seg for munn og nese, med albuekroken, når man hoster eller nyser. Det meste av dråpene med viruspartikler i seg blir da fanget i stoffet på genseren. Selv om viruset kan overleve en liten stund i disse vanndråpene så har de det ikke så godt i en tørr genser, der vil de dø ganske raskt.

Grunnen til at man ikke skal holde seg for munnen med hånden er nettopp det at viruset kan leve på hånden din en kort periode. Via hånden får de en gylden mulighet til å «hoppe» over på dørhåndtak, bestikk, setet på trikken, eller en annen hånd som hilser. Vipps, så er spredningen et faktum.

Hvordan behandler man influensa?

De aller fleste blir friske på egenhånd hjemme i senga, med smertestillende, febernedsettende og kanskje litt ekstra omsorg. Pasientene som blir innlagt på sykehus med influensasykdom er oftest mennesker som, av ulike grunner, allerede har nedsatt immunforsvar og et svekket «fiendeforsvar». Eksempler på slike grupper er gravide og eldre, pasienter som bruker medisiner som hemmer immunforsvaret eller som har andre sykdommer fra før.

Er du syk nå og ønsker råd eller medisin? Vi kan sende en lege hjem til deg. Slik kan du holde sengen, og slippe reisevei og venteværelse. Har du noen enklere spørsmål kan du velge å chatte med en Hjemmelege på nett.

Covid-19 og influensa – to sykdommer med lignende årsak

Både covid-19 og influensa er forårsaket av virus. Covid-19 er forårsaket av viruset SARS-CoV-2 med undertyper som Alfa, Delta og Omikron. Influensa er forårsaket av influensaviruset, som også har mange undervarianter.

Virusene fungerer på lik måte. De er laget slik at de kan feste seg til utsiden av kroppens celler, og deretter innta kroppens celle. På innsiden åpner de seg, og slipper ut sitt innhold, nemlig virusets genmateriale, i dette tilfellet såkalt RNA. Kroppens celler er vant til å lese og kopiere opp genmateriale – det er slik vi bygger alle proteinene vi trenger i kroppen vår, hver eneste dag. Men cellene våre lures til å produsere mange kopier av virusets genmateriale i stedet for vårt eget. Cellen som ble infisert slutter å fungere, og viruskopiene slippes fri så de kan infisere de neste cellene. Slik sprer viruset seg i kroppen og man blir syk.

Symptomene du får som følge av denne infeksjonen avhenger av hvilke celler i kroppen som blir «syke». Når det kommer til covid-19 og influensa, er symptombildet veldig likt. Det påvirker (primært de øvre) luftveiene, gir feber og hodepine. Andre symptomer som tungpusthet, slapphet og lignende er veldig vanlig.

Sykdomsforløpet varierer fra sesong til sesong og virusvariant til virusvariant. Dette har vi også blitt godt kjent med under den pågående pandemien. Men det er ganske normalt at influensa slår en ut i flere dager, og innimellom må man få tilsyn av lege. Det gjør man fordi vi av og til trenger litt ekstra hjelp med å komme over sykdommen.

FHI rapporterer også at de finner andre luftveisvirus utenom SARS-CoV-2 og influensa. De ser nå en del rhinovirus og metapneumovirus i uke 12.

Du kan lese mer om covid-19 her.

Hva så med denne influensavaksinen?

På grunn av at influensaviruset endrer seg for hver sesong så må de som utarbeider influensavaksinen lage en ny vaksine hvert år. Influensavaksinen de lager for en sesong har beskyttelse mot flere varianter av viruset. Det er vanskelig å forutse akkurat hvilke varianter av influensaviruset som kommer til å slå til fra år til år, men likevel har utviklerne ganske god peiling.

Ofte treffer influensavaksinen godt og få blir alvorlig syke. Andre år dukker det opp en variant av viruset med uventet god «kamuflasje» og det kan resultere i langt mer sykdom i befolkningen, og betydelige flere innleggelser på sykehus.

FHI rapporterer at vaksineeffekt for årets sesong ser ut til å være moderat. Effekten er høyere mot A(H1N1) enn A(H3N2), hvor sistnevnte er det dominerende viruset i Norge akkurat nå.

Glemt influensavaksinen i år?

Legg igjen din e-post, så vil vi påminne deg når det er på tide neste sesong! NB: Vi vil ikke plage deg med reklame eller andre ting.

Kan Hjemmelegene hjelpe med influensavaksinen?

Ja, så absolutt. Vi reiser hjem til folk og setter opp vaksineboder hos bedrifter. Ønsker du at vi skal komme til din bedrift og hjelpe til med dette kan du lese mer om dette her.

Hvem bør ta influensavaksine?

Én for alle, alle for én! Det lønner seg for hele befolkningen dersom folk som er i risikogrupper, eller omgås dem ofte, vaksinerer seg hvert år. Eldre over 65 år, gravide og folk som av annen grunn har nedsatt immunforsvar bør vaksinere seg for å unngå å bli syk selv.

Andre som tar influensavaksinen, vil bidra til å stoppe viruset fra å nå frem til de mest sårbare. Eksempel på slike grupper er helsepersonell, pårørende som lever sammen med pasienter med nedsatt immunforsvar eller folk som jobber med dyr som skal bli mat.

Statens Seruminstitut har foreløpig beregnet at influensavaksinasjon i år gir om lag 43 % (30 – 53 %) beskyttelse mot infeksjon med influensavirus A(H3N2) i aldersgruppa 7 – 44 år, men ingen beskyttelse mot infeksjon for eldre.

Har du allerede fått kjenne på muskelsmerter, og følt at feberen stiger, eller lurer du på noe annet?

Snakk med lege online nå, via sikker chat, for bare 350kr. Tjenesten er åpen døgnet rundt, og våre erfarne leger kan hjelpe med behandlingsråd, resept og legeerklæring. Les mer om tjenesten her.

Influensalignende sykdom uke 12
Bildet er fra FHI sin influensasrapport uke 12. Dette viser antall pasienter med påvist influensalignende sykdom.

Har du allerede fått føle denne statistikken på kroppen kanskje, med snikende muskelsmerter, hodepine og feber? Auch. Ha god bedring, da, og husk influensavaksinen neste år! Du kan også la oss minne deg på vaksinen ved å skrive deg opp i boksen litt over. Da sender vi deg en påminnelsesmail når det nærmer seg.