Jakten på Covid-19 med Hjemmelegene
Et hosteanfall i møterommet. Tusenvis av dråper sprer seg. Alle rommets hoder vender i din retning. “Det er bare astma”, sier du nervøst. De andre møtedeltakerne puster lettet ut. Du føler deg stadig mer uvel, og begynner å lure på om dette kan være noe annet likevel. Det er tid for en test.
24 timer senere; POSITIV.
Jakten på COVID-19 er i gang igjen. Smittesporeringsteamene i bydelen vil vite hvor du har vært, når og med hvem. Alle nærkontakter skal varsles og testes.
På veien med Hjemmelegene
Testing, isolering, smittesporing og karantene er selve grunnsteinen i forsøket på å begrense pandemiens utbredelse. I alle Norges hjørner er det etablert teststasjoner og smittesporingssystemer for å effektivisere jakten på viruset. For å kunne kontrollere utbredelsen av viruset best mulig er det helt nødvendig med et testtilbud som også inkluderer de som ikke kommer seg til en teststasjon. Dette gjelder blant annet eldre, beboere i sykehjem og omsorgsbolig, de med lang reisevei, småbarnsfamilier og de som tilhører andre risikogrupper.
Gjennom etableringen av et mobilt testpersonell dekker Hjemmelegene byen som et nettverk, koblet sammen av teknologien. På den måten bidrar vi til at tilfeller som ellers kunne gått under radaren oppdages. Ved mistanke om korona-utbrudd i store bedrifter, har Hjemmelegene bistått med mobilt testpersonell for effektiv massetesting av de ansatte innenfor bedriftens vegger. Det er godt å kunne bidra med et slikt tilbud i pandemien.
Hvordan foregår en hjemmetest med Hjemmelegene?
Testpersonell ringer for å avtale hvordan testingen skal foregå. Litt senere parkerer det en lilla elbil utenfor. Vårt helsepersonell, ikledd lang gul frakk og visir, står straks klar utenfor inngangsdøren. En og en kan testes på dørterskelen. Vi går bare innenfor døren om vi må, og slik senker vi risikoen for smitte. Helsepersonellet vårt leverer testene til laboratoriene samme dag, og så er det bare å vente til prøveglassene har tatt hele runden gjennom laboratoriet. Oftest er prøvesvaret klart på 1-2 døgn, men noen ganger kan det ta opptil 4 dager. Høy testaktivitet presser laboratoriene hardt, så det hender det svinger litt.
Hvem er Hjemmelegene?
Hvem er egentlig disse menneskene som gjemmer seg bak visir, munnbind, lange hansker, hårnett og gule kjoler? Det er en god blanding av mennesker i alle aldre med ulike erfaringer, men med et felles ønske om å bidra i pandemien. Hjemmelegene tar direktebestillinger fra både privatpersoner og bedrifter og de hjelper offentlige institusjoner som koronatelefonen, legevakter og eldrehjem med testingen. Det er veldig givende å vite at arbeidet man gjør har en direkte virkning på pandemiens utbredelse. På den andre siden, er det rart å være så anonym i møtet med de som skal testes, men det er dessverre slik det må være i en pandemi. Det økende presset i helsevesenet gjør at Hjemmelegene ikke lenger bare tilbyr leger, men også sykepleiere og helsefagarbeidere.
Bak ethvert hjemmebesøk og enhver utført test ligger det også mye planlegging og organisering. Hjemmelegenes team på kundesupport sørger for å fordele arbeidsoppgaver slik at vi kan teste flest mulig på en så effektiv måte som mulig. Og det skjuler seg mye teknologi under panseret. Plattformen til Hjemmelegene muliggjør ruteoptimering, planlegging og kommunikasjon med pasientene. Svært erfarne leger og medisinsk støttepersonell står klar i bakkant, slik at de som er ute på veien har tilgang til ekstra kompetanse og sparring ved behov. Sammen jakter vi på korona-virus i de tusen hjem.
De gode møtene
Korona-pandemien rammer uten unntak. Derfor får man som tester møte et vidt spenn av ulike mennesker. Det er lærerikt å få besøke folk og hjem i alle bydeler og nærkommuner. Selv om møtene er korte, er de fulle av nye inntrykk og hyggelige samtaler. Folk setter også generelt pris på at testingen kan foregå hjemme i trygge omgivelser. De yngste barna synes det er trygt å få sitte på mammas fang, og de eldste synes det er fint å slippe å dra ut.
Annen helsehjelp i hjemmet
For tiden kan det være vrient å få helsehjelp dersom man har luftveissymptomer. Det er tross alt mulig å bli «vanlig syk» av vinterkulde og andre virus også! Helsehjelp i hjemmet kan dermed være en stor trygghet for den enkelte og en ekstra beredskap for samfunnet. Hjemmebesøk kan bidra til en mer helhetlig forståelse av sykdomsbildet, og en bedre persontilpasset behandling. Samtidig slipper pasienten venterom og reisevei. Forhåpentligvis kan dette tilbudet i fremtiden bli tilgjengelig for alle som trenger det. Det er noe vi i Hjemmelegene jobber utrettelig med. Vi står på videre i kampen mot pandemien, og håper vi snart ser lyset i enden av tunnelen.
En merkelig varme brer seg ut i kroppen. Har jeg feber? Det begynner å klø i halsen. Rundt meg sitter klassekameratene mine. Tenk om jeg har blitt smittet? Det er tid for en test.
24 timer senere; NEGATIV; Faren er over for denne gang. Bli hjemme, og bli frisk.
Jakten er likevel ikke over. En stigende smittetrend i Oslo og omegn fører med seg et økende press på testkapasitet og smittesporing. Hjemmelegene gjør sitt ytterste for å møte dette behovet, og vil fortsette å besøke hundrevis på dørterskelen hver dag.
Vaksinene er på vei. Hold ut!
Ønsker du å chatte med en lege og få medisinsk rådgivning?
Rask og enkel kontakt med lege, rett fra sofaen. Våre erfarne leger kan hjelpe med råd, resept og legeerklæring.
- Erfarne leger
- Fastpris kr 350,-
- For hele familien
Ønsker du å få lege hjem?
Bestill et hjemmebesøk og få lege hjem dag, kveld og helg.
- Erfarne leger
- Fastpris 1290 ,-
- For hele familien
Nora Lysne
Legestudent
Publisert:
Oppdatert: