Fjolls til fjells, eller kan du påskevettreglene?
Nordmenn har vært sultet på feriefølelse gjennom pandemien, og står nå klare til å innta påskefjellet. Med vinterblek hud og etterlengtet gjensyn med snøkledde landskap kommer det også fare for både solbrenthet, snøblinde øyne og dehydrering. Her kommer «påskevettreglene» til nytte for store og små.
1. Ta hensyn til huden din
Langrennsturer, afterski i solveggen eller bål og kakao i snøgropa. Aktiviteter vi nordmenn er glad i, men som også legger på en god mengde soltimer. Refleksjon fra snøen gjør at risikoen for forbrent hud øker.
Det er alltid viktig å beskytte seg mot sola, men på denne tiden av året er det spesielt viktig. Solbrent hud øker risikoen for hudkreft, og huden din glemmer ikke at den har blitt solbrent. Ifølge Kreftforeningen samles solskadene opp, og kan i lengden føre til utvikling av hudkreft.
Her kommer noen gode tips til solbeskyttelse fra Kreftforeningen:
- Klær og lue gir den beste solbeskyttelsen både for voksne og barn.
- Smør deg med minst solfaktor 15 i Norge før du går ut.
- Pakk med solkremen i sekken.
- I solrike land bør du minst bruke solfaktor 30.
Beskytt kroppsdeler som stikker ut ekstra godt. Nese, ører, lepper og skuldre kan få egen smøring med høy faktor, eller pakkes inn i klær.
2. Bruk (raske) briller for å beskytte øynene
Det har aldri vært lettere å beskytte øynene og bevare imaget samtidig. Dersom helligdagene tilbringes i snødekte områder vil også en sen og solrik påske øke risikoen for forbrenning på øyets hornhinne, også kalt snøblindhet. Dette er oftest så smertefullt at den uheldige blir «blind» fordi han eller hun ikke orker å åpne øynene. Caps gir god beskyttelse, men aller helst bør man bruke solbriller som også dekker innstråling fra sidene, og dette er spesielt viktig for barna.
Symptomene på snøblindhet kommer ofte noen timer etter at øynene har blitt utsatt for solstrålene. Sterke smerter og lysskyhet er typiske symptomer. Normalt roer forbrenningen seg ned i løpet av 1-2 dager og gir vanligvis ingen varige skader.
Hvis uhellet er ute er det faktisk noen ting du kan gjøre selv. Bruk reseptfrie smertestillende etter behov, hold deg inne i et mørkt rom, eller gå med solbriller både inne og ute. Dersom smertene ikke lindres eller plagene ikke bedres etter 12-24 timer så bør man kontakte lege.
3. Drikk nok vann, før du blir tørst
Enten du legger ut på langtur i fjellet, ligger langflat på en strand eller blir sittende fast på afterski så er det viktig å drikke nok vann. Vi mister hele tiden vann gjennom usynlig fordampning fra huden, svetting, når vi tisser og når vi puster. Når vi i tillegg er i aktivitet eller oppholder oss på varme steder så vil kroppen forsøke å kjøle seg ned ved å svette mer. Det finnes ulike meninger om hvor mye vann man bør drikke i løpet av en dag, men uansett sier kroppen ifra selv når den behøver påfyll. En god huskeregel er uansett å alltid slukke tørsten med vann før du inntar annen drikke, ha vann lett tilgjengelig i løpet av dagen, og innta mer vann på aktive dager. De aller minste barna er spesielt sårbare for dehydrering.
4. Velg klær etter vær
Soltørste nordmenn kan bli overmodige og stille litt vel lettkledd på denne tiden av året. Men vi vet at det er enkelte bakterier og virus som trives bedre på kroppen når temperaturen blir noe lavere. Uten lue eller skjerf vil en kald vind kunne øke kroppens mottakelighet for infeksjoner. Forskning har nå vist at noen av oss har høyere risiko for å få urinveisinfeksjon dersom vi blir kalde på rumpa eller på beina. Kle deg godt og varmt. Dette gjelder ikke bare for fjellfolk. Våte badeklær over lenger tid bør unngås.
Den beste løsningen i kalde forhold er alltid ull innerst på kroppen. Mellomplagget skal være isolerende, og eksempler er plagg av ull eller fleece. Ytterst bør vi bruke vind- og vanntette plagg. Det er best om det ytterste plagget også kan «puste» – det vil si slippe ut varme og fukt fra kroppen. Føttene er ekstra utsatt for nedkjøling, og det viktigste er å holde dem tørre. Ull er gull.
5. Vær forberedt, selv på korte turer
Enten du skal på en lang eller kort tur er det lurt å være skikkelig forberedt. Tilpass turen etter egne evner, og din helsesituasjon. Ta med et lite utvalg fra førstehjelpsskrinet – reseptfrie medisiner, plaster, sårrens og lignende. Husk reseptbelagte medisiner før ferien, og les deg opp på basal førstehjelp, da folk kan bli syke eller utsettes for uhell på fjellet.
Mobiltelefonen er ikke bare til å prate i, den har blitt en utrolig assistent å ha med seg. På innerlomma har du:
- Kart
- Veiforklaring
- Værmelding
- Smøretips
Fantastisk hjelp, men kun så lenge den har strøm på batteriet og dekning. Lad telefonen før du drar ut, og husk at kulde kan tappe batteriet. Putt mobilen i en tjukk sokk og ta med en strømbank. Ta høyde for at det i enkelte områder kan være dårlig eller ingen dekning. Sett deg inn i hvordan løypene går der du har tenkt deg på tur og ta eventuelt med et kart i sekken. Og si alltid ifra hvor du går.
Bruk mobilen som nødhjelp hvis det er nødvendig. Det finnes flere apper som er fint å ha lastet ned på forhånd. Et par eksempler er «Hjelp 113» (Stiftelsen Norsk Luftambulanse) og «Redd liv» (LHL). En iPhone-app kalt «Finn vennene mine» kan også være nyttig om man gir utvalgte mennesker tillatelse til å se hvor du befinner deg. Dersom du eller andre er utsatt for skredfare på turen er det skikkelig skredutstyr, med varsler og søker som gjelder.
6. Fyll opp lagrene, før, under og etter turen
D-vitamin motvirker depresjon, gir sterkere beinbygning og hjelper mot hudeksem. Fyll opp lageret med D-vitamin ved å sole deg i påsken, det trenger kropp og sjel etter en lang vinter.
Vitamin C øker opptak av jern og er viktig for at sår gror bedre. Flaks for det norske folk at selveste påskefrukten, nemlig appelsinen, er proppfull av C-vitamin. En Kvikk Lunsj er også viktig å få i seg for å opprettholde både motivasjon, energi og humør. Men skal du på langtur, så pakk ordentlig mat, både i magen og i sekken.
Det er ikke bare elektriske batteriene som bør lades, men også våre batterier. Nyt påskesol, avslapping, aktivitet og sosialt samvær. Ro og hvile gir masse positive helseeffekter å ta med seg videre fra påsken inn i våren.
7. Husk at du alltid har Hjemmelegene med deg på turen
Enten du blir hjemme i påsken eller skal på langtur, så er vi med deg. Vi har åpent hele påsken, og våre erfarne leger kan komme hjem til deg dag, kveld eller på helligdagene. Om du er på tur kan du bruke vår chattjeneste. Med chat kan du spørre og svare i eget påsketempo, og få hjelpen du trenger fra våre erfarne Hjemmeleger.
Ha en riktig god påske!
Mats Bergesen (e-post)
Content Manager i Hjemmelegene
Publisert:
Oppdatert: