Urinveisinfeksjon og hvordan bli kvitt det

 Urinveisinfeksjon er en tilstand de fleste av oss har kjennskap til. Kanskje spesielt etter en sommer med mye bading, og annen kos, kan noen utvikle denne infeksjonen. Urinveisinfeksjoner kjennetegnes av svie ved vannlating, og en trang til å gå på toalettet ofte. Tilstanden skyldes en infeksjon i urinsystemet, som inkluderer nyrer, blære og øvre- og nedre urinrør. I denne artikkelen forteller vi deg mer om hva urinveisinfeksjon egentlig er, og viktigst – hvordan du kan bli kvitt det.

US_Urinveisinfeksjon
Usikker på om du har herpes? Vi kan hjelpe deg.

Hva er urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon skyldes oftest en bakteriell infeksjon av urinveiene. Det kalles også for blærekatarr. Oftest er det tarmbakterien E. Coli som er synderen, men også andre bakterier kan forårsake urinveisinfeksjoner. Du kan lese mer om E. Coli på Helsenorge sine nettsider her. Man kan få urinveisinfeksjon i både nedre og øvre urinveier. Nedre urinveier inkluderer ytre urinrør og blæren, mens en øvre urinveisinfeksjon inkluderer øvre urinrør og nyrer. Om man får en ukomplisert urinveisinfeksjon i nedre urinveier, som vil si at man er en ikke-gravid kvinne uten andre helseutfordringer, kan ofte infeksjon i gå over av seg selv. Infeksjon i øvre urinveier trenger legebehandling. Infeksjonen er ikke smittsom.

Har jeg urinveisinfeksjon?

Symptomene på urinveisinfeksjon er mange, og kan i noen tilfeller være uklare. Ved urinveisinfeksjon ønsker oftest legen at man leverer en urinprøve til legekontoret for å analysere hva tilstanden skyldes. Eventuelt kan man også kjøpe en hjemmetest på apoteket for å finne ut om du har bakterier i urinen. Enkelte kjønnssykdommer kan gi samme symptomer som urinveisinfeksjon, og det kan være lurt å finne ut at grunnen til symptomene dine ikke har en annen forklaring.

Vi i Hjemmelegene kan også hjelpe deg med dette. Trykk her for å bestille lege hjem til deg.

Symptomer på urinveisinfeksjon

De klassiske symptomene på urinveisinfeksjon er svie ved vannlating, og hyppige toalettbesøk med en følelse av at man fortsatt ikke får tømt blæren. Noen kan også få smerter i nedre del av mage eller rygg. Dette er symptomer på en nedre urinveisinfeksjon som vil si smitte av urinrøret fra kjønnsorgan til blæren. Om urinveisinfeksjonen har spredd seg til øvre urinveier, altså øvre urinrør og eventuelt nyrebekken, kan man få ryggsmerter og eventuelt blod i urinen. Dette henger ofte sammen med feber, og generell nedsatt allmenntilstand. Om man har symptomene på en nedre urinveisinfeksjon er det viktig å ta rask kontakt med lege for å få behandling. Barn og eldre får ikke alltid symptomer på urinveisinfeksjon. Barn kan ofte få nedsatt allmenntilstand og kvie seg for å tisse, og ha endret farge på urinen. Om du er spesielt interessert i å lese om barn og urinveisinfeksjon kan du lese om dette her.

Hvordan kan man behandle urinveisinfeksjon?

Om man har en ukomplisert urinveisinfeksjon, som vil si at man har urinveisinfeksjon som kvinne og ikke har andre tilstander som diabetes eller graviditet, går ofte urinveisinfeksjonen over av seg selv. Man kan ta paracetamol eller legge en varm pute på magen for å bedre symptomene. Ofte behandles likevel urinveisinfeksjon med antibiotika. Om man har symptomer som smerte i ryggen, blod i urinen og feber er det viktig å ta kontakt med lege for å få behandlet urinveisinfeksjonen på riktig måte. Det kan da være tale om en øvre urinveisinfeksjon, som bør behandles med antibiotika. Legen kan da skrive ut en tredagers antibiotikakur for å behandle infeksjonen. Gravide har økt risiko for utvikling av urinveisinfeksjon. Om man er gravid, og opplever symptomer på urinveisinfeksjon, bør man kontakte lege for å få behandling. Om du er mann, og har urinveisinfeksjon, behandles oftest infeksjonen med antibiotika i 5-7 dager. Oftest får man utskrevet antibiotika som pivmecillinam, trimetoprim eller nitrofurantoin ved behandling av urinveisinfeksjon.

 

Mistenker du at du har en urinveisinfeksjon, og ønsker du kontakt med lege kan du kontakte oss i Hjemmelegene her via chat!

Hvem får urinveisinfeksjon?

Alle kan få urinveisinfeksjon, men kvinner får urinveisinfeksjon hyppigst. Dette er fordi de har kortere urinrør enn det menn har. Enkelte forhold kan gi høyere risiko for urinveisinfeksjon. Generelt får seksuelt aktive kvinner oftere urinveisinfeksjoner. Dette er som regel ukompliserte urinveisinfeksjoner. Graviditet øker også sannsynligheten for urinveisinfeksjon, da graviditet kan føre til økt press på blæren. Videre øker risikoen for urinveisinfeksjon med høyere alder, og etter overgangsalderen får man lettere urinveisinfeksjon. Om man har hatt kateter for eksempel ved operasjon øker dette også risikoen.

Plaget med gjentakende urinveisinfeksjoner?

Noen av oss kan slite med at man får urinveisinfeksjoner hele tiden. Om man sliter med hyppige urinveisinfeksjoner kan man prøve å forebygge problemet. Enkelte mener at inntak av tranebær enten i juice eller kapselform forebygger urinveisinfeksjon. Likevel gir forskning på dette varierende resultater, og det er ikke noe som virker for alle. For noen kan det føre til større risiko for sure oppstøt og fordøyelsesproblemer. Om du er seksuelt aktiv kan det å gå på toalettet etter sex minske risikoen for urinveisinfeksjoner da du på denne måten får skylt ut eventuelle bakterier fra urinrøret. Om man ikke opplever noen bedring kan man også behandle gjentakende urinveisinfeksjoner med medisiner. Legen kan da skrive ut lavdosebehandling med antibiotika i 6-12 måneder med antibiotika typer som trimetoprim eller nitrofurantoin. Man kan også få utskrevet antibiotika fra legen på forhånd slik at man med en gang man får symptomer kan starte en antibiotikakur, eller ta en antibiotika tablett rett etter sex. Om du er gravid og plaget med gjentakende urinveisinfeksjoner er det viktig å ta kontakt med lege for å finne ut hvilken behandling som passer for deg. Ikke alle typer antibiotika er egnet for gravide. Er du plaget av gjentakende urinveisinfeksjoner kan du kontakte våre leger her.

Urinveisinfeksjon og prognose

Ukompliserte urinveisinfeksjoner går gjerne over av seg selv, men behandles ofte. Barn og eldre med urinveisinfeksjoner bør behandles av lege. Infeksjonen behandles enkelt med antibiotika. Om man har symptomer på en øvre urinveisinfeksjon bør lege kontaktes for å få riktig behandling. Om man ikke behandler en urinveisinfeksjon kan man utvikle nyrebekkenbetennelse og blodforgiftning, og det er derfor viktig å kontakte lege om man er sterkt plaget av infeksjonen.

 

Ønsker du en bekreftelse på diagnose eller behandling?

Våre leger hjelper deg via chat. Mye enklere, og litt mindre pinlig. Med sikker chat og muligheten for resept så kan du puste ut i tryggheten av ditt eget hjem.

Chat med lege
Mathilde Valland

Mathilde Valland (e-post)

Legestudent og skribent for Hjemmelegene