Vannkopper — symptomer og behandling

Har et av barna kommet hjem fra barnehagen med underlige røde prikker på kroppen? Eller kanskje du vet at mange barn i deres omgangskrets nå har vannkopper? Vannkopper er en barnesykdom de fleste av oss går gjennom tidlig i livet. Mange av oss bærer også fortsatt små merker av denne sykdommen, som for eksempel et lite arr i pannen. Som forelder kan det være vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til sykdommen. Denne artikkelen gir deg rådene og informasjonen du trenger.

Vannkopper_fb
Vannkopper klør veldig og smitter raskt. Heldigvis går det over relativt fort, og det finnes hjelp mot kløen.

Hva er vannkopper?

Vannkopper er en virussykdom som egentlig heter Varicella Zoster virus og tilhører herpesvirus gruppen. Men frykt ikke. Herpes og vannkopper er ikke det samme selv om de tilhører samme familie. Du kan lese mer om herpesvirus her. Til felles med de andre herpesvirusene sier vi at vannkoppeviruset etablerer latens. Det betyr at etter viruset infiserer luftveiene legger viruset seg latent i nerverøtter. Man kan derfor ikke bli kvitt sykdommen etter at man er smittet, men de fleste av oss vil likevel ikke legge merke til at vi bærer på sykdommen. Etter at man er smittet med vannkopper får de fleste av oss aldri sykdommen igjen. Likevel kan man smittes senere i livet fordi immuniteten mot viruset ikke er livslang. Viruset kan også forårsake helvetesild, som du kan lese om på Helsenorges nettsider.

Vannkopper har ganske lang inkubasjonstid. Det vil si tid fra smitte til du faktisk får symptomer. For vannkopper er inkubasjonstiden faktisk mellom 10 til 21 dager før man får symptomer. Man er hovedsakelig smittsom fra to dager før utslettet kommer til siste blemme har tørket ut. I denne perioden bør nok barna være hjemme fra skole eller barnehage.

Hvordan vet jeg at det er vannkopper?

Selv om de fleste av oss har hatt vannkopper som barn, er det nok enkelt å glemme hva symptomene egentlig er. De fleste som blir smittet med vannkopper får lett sykdomsfølelse med feber. Det mest karakteristiske for sykdommen er likevel utslettet. Utslettet starter som små røde prikker på kroppen, som senere utvikler seg til blemmer. Disse blemmene sprekker, også tørker og heler blemmen opp igjen. Som regel får man ikke arr fra vannkopper, men man skal passe på å ikke klø og klore på dem. Ofte er mange smittet av vannkopper på samme tid, så det kan være mange barn i barnehagen som har sykdommen samtidig.

Hvem får vannkopper?

De fleste av oss tenker nok at vannkopper kun er en barnesykdom, og at man absolutt ikke kan bli smittet av sykdommen selv. Likevel er nok ikke dette helt sant. Vannkopper kan smitte alle, så lenge man ikke har hatt sykdommen fra før av. Til og med de som allerede har hatt vannkopper kan bli smittet igjen senere i livet. Disse får i midlertidig ofte kun mildere symptomer fra sykdommen. Særlig sårbare er de av oss som ikke har hatt vannkopper som barn, og som har et svekket immunsystem som følge av medisiner eller sykdom. Videre har også spedbarn, gravide og eldre økt risiko for å få alvorlige sykdomsforløp, og bør følges opp av lege. Tror du at du kan være smittet av vannkopper kan du chatte med en av våre leger her.

Hvordan smitter vannkopper?

Barn i barnehagealder er kanskje ikke de mest hygieniske menneskene som finnes. Dette er noe vannkoppeviruset benytter seg av da det nettopp smitter gjennom spytt fra syke som for eksempel hoster eller nyser. Når flere barn oppholder seg sammen er det da lett at en liten vannkoppebærer kan smitte mange rundt seg på kort tid. Viruset smitter også fra væske som kommer fra vannkoppeutslettet, så om barn eller voksne har dette på hendene er det lett å spre det rundt.

Vannkopper og behandling

Det er mange som lurer på hvordan man skal behandle vannkopper, men dessverre er det ikke altfor mye man kan gjøre. Vannkopper er et virus, som vil si at man ikke kan behandle det med antibiotika. Hovedsakelig må man la kroppen få ro og hvile, og vente til sykdommen går over av seg selv. Om du eller dine er smittsomme bør man være hjemme fra skole eller barnehage. Som regel blir man bedre etter rundt en uke. Noen vil også at barna skal bli smittet, og arrangerer «smitteringer» for å bli ferdig med sykdommen. Selv om det ikke finnes en spesifikk behandling til sykdommen, kan man behandle symptomene. Ved feber og smerter kan man bruke Paracet. Man skal ikke bruke Ibux og andre medisiner med Ibuprofen da dette kan forverre symptomene.

Kvinner i andre halvdel av svangerskapet, personer med nedsatt immunforsvar og nyfødte anbefales behandling med Aciklovir. Det er fordi de tilhører en gruppe med økt risiko for alvorlige sykdomsforløp. Aciklovir er et stoff som hjelper mot vannkoppeviruset, og skal tas innen ett døgn etter sykdomsutbrudd. Videre kan man benytte injeksjoner med antistoffer for personer med nedsatt immunforsvar. Dette skal helst gjøres innen 72 timer etter smitte.

Hjelp, det klør! Hvordan behandle vannkopputslett

Når en liten kropp klør er det nesten umulig å la være. Kløen, på grunn av utslettet ved vannkopper, er nok for mange det verste med sykdommen. Her får du noen enkle tips til hvordan du kan hanskes med akkurat dette problemet. På apoteket kan man kjøpe kløestillende midler som PoxClin som smøres på huden. Dette hjelper på kløen for mange, men ikke alle. Man kan også bruke sinklimenter til behandling av kløe. Det kan være lindrende å bade med et sinkliment, såkalt «hvitvask» som man kan kjøpe på apoteket. Man bør prøve å ikke klø på utslettet da det kan forårsake infeksjon. Er likevel uhellet ute, så kan man behandle sårene med sårsalver og plastre sårene for å la de hele i fred og ro.

Finnes det en vaksine?

Svaret er ja, det gjør det og vi tilbyr den på vår klinikk. Vaksinen er likevel ikke en del av barnevaksinasjonsprogrammet, fordi sykdommen i seg selv ikke er farlig for de fleste. Personer som har en grunnsykdom, som gir risiko for alvorlig sykdomsforløp, kan motta vaksinen. Videre kan man få den om man er voksen og aldri har blitt smittet som barn.  Ved vaksinasjon vil man få et mildere sykdomsforløp, men den vil ikke stoppe infeksjonen totalt. Gravide og mennesker med immunsvikt skal ikke motta vaksinen. Er du interessert i å høre mer om dette kan du spørre en lege her.

Når bør jeg kontakte lege?

  • Ved symptomer som sterk feber i flere døgn og kraftig hodepine, nakkestivhet og oppkast
  • Om du har nedsatt immunforsvar og blir smittet
  • Hvis du prøver å bli gravid, men ikke har hatt vannkopper tidligere
  • Om du er gravid og blir smittet med vannkopper
  • Alle barn under et halvt år som blir smittet med viruset

Husk at du enkelt kan bestille lege hjem her.

Velkommen til Vollebekk

Vi hjelper deg med vaksinering mot vannkopper i klinikk.

  • Timebestilling eller drop-in
  • 850 kr per dose, alt inkludert
  • 2 doser for full vaksinering

Du finner oss i Brobekkveien 52, 0598 Oslo. Lett tilgjengelig med gratis parkering og kollektivtransport.

Klinikk_Vollebekk
Mathilde Valland

Mathilde Valland (e-post)

Legestudent og skribent for Hjemmelegene