0822Hjemmelegene-173
Det er mange gode grunner til å ta legetimen hjemme. På kjøkkenet for eksempel.

Ingen reising – ingen venterom

Når kroppen gjør vondt og det er på tide å dra til legen, må møter avlyses og tidsskjemaet endevendes. Kanskje må også minsten ut av senga og tvinges på tre lag med klær. Så bærer det avgårde til legekontoret. Det tar kanskje ikke lang tid før pinnestolen på venterommet begynner å gnage, og interessen for fjorårets Se & Hør minker. Gråten fra minsten i fanget gjør ikke situasjonen bedre.

«Må det være slik?» tenker nok mange på dette tidspunktet.

Svaret er heldigvis nei. Du kan bli hjemme og få legen dit du er. Pinnestol og gammel lektyre på venterommet kan erstattes med te eller varm melk i sofaen under et pledd. Akkurat slik det burde være når man er syk.

Time raskt – når du vil

Sykdom venter ikke til legekontoret åpner. Sykdom kommer når den vil, og ofte når det minst passer. Ergerlig nok kan legekontoret være stengt. Eller køen på legevakten lang som et vondt år.

Da er det fint å vite at du trolig kun må vente noen timer før en Hjemmelege kan være hos deg. I 2019 pasientene våre time i snitt bare 2,5 timer etter bestilling! Du velger selv når legen skal være hos deg – så raskt som mulig, etter jobb, eller til og med søndag morgen. Vi har nemlig åpent dag, kveld, og helg.

Erfaring

Alle Hjemmeleger har flere års erfaring, og er godt vante med både unge og gamle pasienter. De har med seg en proppfull legekoffert, med alt av nødvendig utstyr. Det er verkøyene i denne kofferten som setter legen i stand til å utføre alle de viktige prøvene, undersøkelsene og behandlingene. Visste du at vi kan ta en CRP (blodprøve) hjemme hos deg?

Lege smiler ned til et barn som er patient

Grundig undersøkelse og behandling

I Hjemmelegenes legekoffert ligger det mye utstyr og mange forskjellige prøver, som CRP, blodsukker, oksygenmetning, urinprøve, streptokokktest og blodtrykk. Legen kan selvsagt også sy og stripse mindre kutt og sår, og gi en startkur på medisiner, så du slipper å dra på apoteket samme dag.

Legen kan hjelpe med resept, henvisning og sykemelding også, om det trengs. I noen få tilfeller kan legen legge inn pasienter på sykehuset for akutt vurdering og behandling der, men det er oftest ikke nødvendig. Som du skjønner så vil Hjemmelegene oftest være til hjelp, takket være lang erfaring og mange nyttige verktøy i kofferten.

God tid – i kjente og trygge omgivelser

Tid er verdifullt. At legen har god tid med deg når du er syk, er viktig. Det gjør at legen får all informasjon som er nødvendig for å sette riktig diagnose og igangsette riktig behandling. Samtidig gir det rom for spørsmål som du måtte ha. Uten tid, er det vanskelig å oppnå tillit mellom lege og pasient.

 Tillit er nemlig grunnpilaren i lege-pasient-forholdet. Tillit kan ikke kreves, ei heller kjøpes. Det må etterstrebes og jobbes for. Per Fugelli sa det fint; «tillit er «gudestoffet» som holder pasienten og legen sammen». Det er spesielt utfordrende å få tillit hos et sykt barn. Barnet skjønner kanskje ikke hvorfor legen må titte inn i øret. Eller kjenne på den magen som er så vond. Men at dette gjøres i vante omgivelser, kanskje i favorittkroken i sofaen med Peppa Gris på tv’en, kan gjøre det litt lettere.

Så rådene «hold deg hjemme» og «dra til legen» er ikke lenger motstridende. Hold fortet, legen er på vei.

Lurer du på om vi kan besøke ditt hjem? Søk på ditt postnummer for å få svaret.