Hjemmelegene svarer:

Hei, takk for ditt spørsmål.

For å gi deg et mer spesifikt svar på hva disse røde prikkene i ganen kan være er det nødvendig med en undersøkelse av munnhulen din. Dersom problemene vedvarer og du ønsker å finne ut av dette, bør du ta kontakt med lege.

Noen årsaker til røde prikker i ganen

Det finnes masse ulike årsaker til røde prikker i ganen, som er forandringer i slimhinnen i munnhulen. Vi skal ikke gjøre rede for alle disse her, men noen årsaker kan vi nevne.

Herpes Simplex

Infeksjon med viruset Herpes Simplex (til vanlig kalt herpes) er kanskje den vanligste årsaken til røde prikker eller sår i ganen. Det blir ofte kalt for forkjølelsessår og kan også forekomme på leppen. Sårene kan være kløende eller smertefullt avhengig fra person til person, men leger av seg selv.

Aphter – helt vanlige og ufarlige sår i ganen

Hvite munnsår som kalles Aphter (eller After) er også en vanlig tilstand mange har fra tid til annen. Det oppstår som hvite, runde blemmer eller sår i ganen, innsiden av kinn, på leppen eller tunge som vanligvis oppstår hos friske personer og har en ukjent årsak. Aphter er helt vanlig og ufarlig og forsvinner av seg selv innen to uker.

Soppinfeksjoner

Soppinfeksjon, trøske, er en annen årsak til røde prikker i ganen, og oppstår på innsiden av kinnene, på tungen, tannkjøttet, på ganen eller i halsen. Personer som er spesielt påvirket av infeksjonen er personer som har et svakt immunforsvar, diabetes, astma eller munntørrhet. Andre risikogrupper er de som blant annet røyker, har dårlig munnhygiene, og er underernærte. Trøske kan gi ubehag, svie eller ikke ha noen symptomer.

Andre årsaker til røde prikker i ganen

Både syfilis og HPV (humant papillomavirus) er eksempler på andre infeksjoner som kan gi forandringer i slimhinnen og dermed røde prikker i ganen. Begge er seksuelt overførbare sykdommer og syfilis kan forebygges ved å bruke kondom. HPV kan forebygges til en viss grad med kondom, men smitten kan også skje ved kontakt med huden rundt kjønnsorganer som kondomet ikke dekker.

Videre kan irritasjon av huden i form av varm drikke, harde matvarer og annet også gi røde og irriterte slimhinner. Sjeldne årsaker er immunologisk sykdom og kreft.

Trenger du å fornye resept eller diskutere noe med lege? Snakk med lege på sikker chat nå for bare 350kr.

Hold fortet!

Tiden for å dra til legen er over. Våre leger hjelper deg på mobilen, eller kommer hjem til deg når det trengs. Fordi det er bedre. Med sikker chat kan du ta deg god tid, og svare når du vil, uten å stresse.

Chat med lege, få resept til urinveisinfeksjon