photo-1522422263604-6c2ac26bfdf7

Hjemmelegene svarer:

Hei,

Takk for at du sendte inn ditt spørsmål til våre gratistjeneste Spør Hjemmelegene.

Både Yasmin og Diane inneholder hormoner som kan hemme dannelsen av kviser.

Kviser oppstår når man får betennelse i talgkjertlene vi har i huden. Produksjonen av talg i disse kjertlene blir påvirket av hormoner. Overordnet kan vi si at mannlige kjønnshormoner (også kalt androgener) kan stimulere til dannelsen av kviser, mens de kvinnelige kjønnshormonene (østrogener) vil kunne hemme produksjonen av talg og dermed også kviser. Det er denne kunnskapen som er bakgrunnen for at p-piller i noen tilfeller brukes som en medisin mot kviser.

Det er noe forskjell i innhold hos ulike typer p-piller, men både Yasmin og Diane inneholder østrogener som kan hemme talgproduksjonen og dermed utviklingen av kviser. Diane er ofte ikke førstevalg, men velges ved mer alvorlig kviseproblematikk der andre medisiner mot kviser ikke har hatt effekt. Dette er fordi bruk av Diane har en liten økt risiko for bivirkninger, sammenlignet med for eksempel Yasmin.

Bakgrunnen for hvorfor du vil bytte p-pille, de ulike typenes tilleggseffekter og bivirkninger er noe du kan diskutere videre med din lege.

 

Nyhet: Chat med legen!

Trenger du å fornye resept eller diskutere noe med en dyktig lege? Nå kan du chatte med en dyktig lege like enkelt som å sende SMS til venner. Løsningen er kryptert og sikker, og du snakker med legen i ditt tempo. På mobil eller PC, der du er.

Chat med lege, få resept til urinveisinfeksjon